OWOCE I WARZYWA W SZKOLE

   

                         Sprawozdanie z realizacji programu

                                 „Owoce i warzywa w szkole”

                                    –  rok szkolny 2016/2017

      

 Szkolny koordynator programu „Owoce i warzywa w szkole” – mgr Sławomira Głuchowska

 

W  roku szkolnym 2016/2017 nasza szkoła kontynuowała uczestnictwo w programie „Owoce  i warzywa w szkole”. Wszyscy uczniowie klas młodszych za zgodą rodziców brali udział w tej akcji. Celem  programu jest kształtowanie wśród dzieci świadomości i właściwych nawyków żywieniowych, polegających na regularnym spożywaniu warzyw, owoców i soków. Jak co roku poprzez różnorodne działania staraliśmy się uświadomić uczniom, że obecność warzyw i owoców w diecie dzieci każdego dnia jest konieczna, że dzieci potrzebują różnych składników pokarmowych, które dadzą im energię i chęć do nauki i zabawy, oraz sprawią, że będą pełne werwy i radości.

Warzywa i owoce są źródłem cennych witamin, błonnika pokarmowego i składników mineralnych, dlatego dzieciom uczestniczącym w programie udostępniano w b.r. szkolnym:

  • świeże owoce (jabłka, gruszki, truskawki, borówki ),
  • świeże warzywa (marchew, papryka słodka, rzodkiewki, pomidory, kalarepa),
  • soki owocowe, owocowo – warzywne.

Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymywało jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.

Spożywaniu owoców i warzyw towarzyszyły liczne działania edukacyjne prowadzone przez nauczycieli . W bieżącym roku szkolnym przeprowadzono w ramach edukacji przyrodniczej i na wychowaniu fizycznym następujące zajęcia o  tematyce związanej ze zdrowym odżywianiem :

 

w klasie II : – „Owoce i warzywa na co dzień i od święta.”

        – „Co powinny jeść dzieci?”

        – „ Dbam o to co jem. ”

        –  „Warzywa i owoce dają super moce.”

        – „Warzywa i owoce dają super moce 2.”

 

w klasie III: –  „Jemy zdrowo i kolorowo.”

                     – „W zdrowym ciele zdrowy duch.”

                      – „Owoce jemy – zdrowi będziemy.”

                      – „Witaminy źródłem naszego zdrowia.”

                      – „Wartości odżywcze owoców i warzyw.”

 

 

Ponadto zrealizowano wiele działań towarzyszących  m.in.:

 

* Zorganizowano wystawki owoców i warzyw w „Klasowych kącikach przyrodniczych”.

* Wykonywano gazetki tematyczne oraz wystawy prac dzieci.

* Nasi uczniowie:

– poznali nazwy owoców polskich i egzotycznych, nazwy jadalnych części roślin, przypraw i suszonych owoców,

– brali udział w zabawach edukacyjnych / rozpoznawali warzywa i owoce za pomocą zmysłów , układali puzzle i zagadki, rozwiązywali krzyżówki/,

– układali hasła zachęcające do spożywania warzyw i owoców,

– wychodzili na wycieczki do sadu , ogrodu i na pole,

– słuchali wierszy tematycznych np.: „Sałatka wiosenna” , „Sałatka z jogurtem czosnkowym”,

– śpiewali piosenkę pt.” Sałatka jarzynowa”,

– recytowali wiersze o zdrowym odżywianiu,

– bawili się w „ Sałatkę owocową” i ,„Sałatkę warzywną”.

– utrwalali „piramidę żywieniową”,

– robili kanapki, sałatki jarzynowo-ryżowe , owocowe desery i koreczki,

– oglądali filmy propagujące zdrowe odżywianie,

– zaplanowali i wykonali zdrowe śniadanie z wykorzystaniem warzyw i owoców,

– rozmawiali na temat sadzenia i wysiewania rośli oraz warunków uprawy warzyw,

– hodowali czosnek, siali rzodkiewkę i rzeżuchę;

– przeprowadzali doświadczenia z warzywami m.in.  Co można pozyskać z ziemniaka? , Czy ogórek wytwarza prąd elektryczny?

– tworzyli wizualizację – „Bal warzyw”,

– wykonywali plakaty na temat zdrowego żywienia oraz  plakaty reklamujące żywność ekologiczną,

– układali jadłospisy ,

–  tworzyli własne przepisy na sałatkę / surówkę,

– rozmawiali o tym, jak przygotować zdrowe śniadanie,

– poznawali zasady bezpiecznego i higienicznego przygotowywania potraw.

 

Dzieci bardzo chętnie spożywały otrzymywane w szkole warzywa i owoce, oraz aktywnie brały udział w organizowanych zajęciach. Mamy nadzieję , że akcja „Owoce i warzywa w szkole” będzie z pewnością kontynuowana w przyszłym roku szkolnym.


   

 

Sprawozdanie z realizacji programu

         „Owoce i warzywa w szkole”

      –  rok szkolny 2015/2016

      

 Szkolny koordynator programu „Owoce i warzywa w szkole” –

mgr Sławomira Głuchowska

 

W  roku szkolnym 2015/2016 nasza szkoła kontynuowała uczestnictwo w programie „Owoce  i warzywa w szkole”. Wszyscy uczniowie klas I- III za zgodą rodziców brali udział w tej akcji. Celem  programu jest kształtowanie wśród dzieci świadomości i właściwych nawyków żywieniowych, polegających na regularnym spożywaniu warzyw, owoców i soków. Obecność warzyw i owoców w diecie dzieci każdego dnia jest konieczna. Potrzebują one różnych składników pokarmowych, które dadzą im energię i chęć nie tylko do nauki, ale też do zabawy, oraz sprawią, że będą pełne werwy i radości. Podając dzieciom warzywa i owoce każdego dnia, troszczymy się o ich zdrowie także w przyszłości.

Warzywa i owoce są źródłem cennych witamin, błonnika pokarmowego i składników mineralnych, dlatego dzieciom uczestniczącym w programie udostępnia się:

  • świeże owoce (jabłka, gruszki, borówki, ),
  • świeże warzywa (marchew, papryka słodka, rzodkiewki, pomidor, kalarepka),
  • soki owocowe i warzywne.

Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.

Spożywaniu owoców i warzyw towarzyszą liczne działania edukacyjne prowadzone przez nauczycieli klas I – III. W bieżącym roku szkolnym przeprowadzono  następujące zajęcia edukacyjne o  tematyce związanej ze zdrowym odżywianiem :

 

w klasie I :  

*  Piramida żywienia. Wykonanie klasowej piramidy żywienia. Rozmowa na temat zasad racjonalnego żywienia. Omówienie zasad zdrowego odżywiania wg piramidy.

* Owoce kolorowe i zdrowe. Znaczenie witamin dla życia człowieka.

* Warzywa i owoce przez cały rok. Poznanie jadalnych części warzy, ich wartości odżywczych. Rozpoznawanie warzyw i owoców.

* Nowalijki? Co to takiego ? Założenie klasowej hodowli roślin.

* Witaminy to zdrowie! Warzywa i owoce jako ważny składnik posiłków.

 

w klasie II :

* Znaczenie witamin dla organizmu człowieka.

* Właściwości czosnku. Klasowa uprawa czosnku i rzodkiewki.

* Piramida zdrowego żywienia.

* Eksperyment przyrodniczy – budowa kwiatu. Jak wędrują nasiona roślin? Jak zbudowany jest owoc?

* Jedz owoce i warzywa!

 

 w klasie III: –

* Zdobywanie wiadomości na temat powstawania owoców na przykładzie jabłoni.

* Zachęcanie do spożywania warzyw. Propagowanie zasad zdrowego odżywiania. Warzywa źródłem witamin.

*Znaczenie owoców i warzyw jako źródła witamin w diecie człowieka.

* Wiosenny jadłospis.

*Wartości odżywcze wiosennych nowalijek. 

Ponadto zrealizowano wiele działań towarzyszących  m.in.:

 

* Zorganizowano wystawki owoców i warzyw w „Klasowych kącikach przyrodniczych”.

* Wykonywano gazetki tematyczne oraz wystawy prac dzieci.

* Zorganizowano konkursy szkolne: „Owocowo-warzywne cudaki-zwierzaki”, „Piramida zdrowego żywienia”.

* Nasi uczniowie:

– poznali nazwy owoców polskich i egzotycznych oraz nazwy jadalnych części roślin,

– brali udział w zabawach edukacyjnych / rozpoznawali warzywa i owoce za pomocą zmysłów , układali puzzle i zagadki, rozwiązywali krzyżówki/,

– układali hasła zachęcające do spożywania owoców,

– wychodzili na wycieczki do sadu , ogrodu i na pole,

– słuchali wierszy tematycznych np.: „Sałatka wiosenna” , „Sałatka z jogurtem czosnkowym”,

– śpiewali piosenkę pt.” Sałatka jarzynowa”,

– recytowali wiersze o zdrowym odżywianiu,

– bawili się w „ Sałatkę owocową” i ,„Sałatkę warzywną”.

– poznawali „piramidę żywieniową”,

– robili kanapki, sałatki jarzynowe i surówki,

– oglądali filmy propagujące zdrowe odżywianie,

– zaplanowali i wykonali zdrowe śniadanie z wykorzystaniem warzyw i owoców,

– rozmawiali na temat sadzenia i wysiewania rośli oraz warunków uprawy warzyw w szklarniach,

– hodowali czosnek, siali rzodkiewkę;

– tworzyli wizualizację – „Bal warzyw”,

– wykonywali plakaty na temat zdrowego żywienia,

– układali jadłospisy na cały dzień z uwzględnieniem 5 porcji warzyw i owoców,

–  tworzyli własne przepisy na sałatkę / surówkę,

– poznawali zasady bezpiecznego i higienicznego przygotowywania potraw.

 

Dzieci bardzo chętnie spożywały otrzymywane w szkole warzywa i owoce, oraz aktywnie brały udział w organizowanych zajęciach. Akcja „Owoce i warzywa w szkole” będzie z pewnością kontynuowana w przyszłym roku szkolnym.

 

 

 

DZIEŃ ŚNIADANIE DAJE MOC

   Już drugi rok nasza szkoła uczestniczy w programie ogólnopolskim Śniadanie Daje Moc. Głównym zadaniem tego programu edukacyjnego jest zwiększanie świadomości nt. zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka. Podsumowaniem programu, jak co roku, jest zorganizowanie w szkole Dnia Śniadanie Daje Moc. W tym roku zaplanowano go na 6 listopada.

Od połowy października rozpoczęły się w szkole przygotowania. Dzieci ze wszystkich klas na lekcjach przyrody i lekcjach z wychowawcą  poznawały najnowszą Piramidę zdrowego żywienia. Nauczyły się m.in. co oznaczają poszczególne jej poziomy, których produktów mogą jeść więcej,    a których powinni jeść mniej oraz z których produktów można przygotować zdrowe śniadanie. Dowiedziały się również, że należy pamiętać o aktywności fizycznej oraz dostarczaniu organizmowi 2 litrów wody w ciągu doby. Na gazetce szkolnej wywieszono 12 zasad zdrowego żywienia oraz przykładową piramidę żywienia. Nauczycielka edukacji wczesnoszkolnej, pani Sławomira Głuchowska, ogłosiła szkolny konkurs plastyczny pad hasłem „ Piramida zdrowego żywienia”, podsumowujący propagowanie zasad zdrowego stylu życia oraz umożliwiający wykazanie przez uczniów swojej kreatywności, pomysłowości i zdolności plastycznych.

W końcu nadszedł długo oczekiwany dzień – 6 listopada. Korytarze szkolne tego dnia dekorowały prace konkursowe naszych uczniów. Dzieci przyniosły do szkoły wszystko to, co jest niezbędne, aby przygotować „zdrowe śniadanie” tzn. świeże warzywa i owoce, masło, sery, ciemne pieczywo, soki itp. Pamiętając o higienie i bezpieczeństwie, uczniowie każdej klasy, niektórzy z pomocą rodziców i wychowawców, przygotowali zdrowe, kolorowe i apetyczne kanapki , a klasa III również sałatkę jarzynową. W ten sposób dzieci miały możliwość praktycznego zastosowania poznanych wcześniej zasad zdrowego odżywiania.

O godz. 10.05 wszyscy uczniowie i nauczyciele zgromadzili się na korytarzu szkolnym, aby podsumować działania uczniów. Można było podziwiać zaprezentowane przez każdą klasę talerze pełne zdrowych, kolorowych i apetycznych kanapek. Panie Głuchowska podziękowałam uczniom za dostarczone ciekawe prace plastyczne i ogłosiła wyniki konkursu „ Piramida Zdrowego Żywienia”. I tak, w kategorii klas I-III, miejsca zajęli:

I m-ce – Maja Kielan, Julia Szatan, Daria Adamska;

II m-ce – Krzysztof Majchrzak, Hubert Milcz;

III m-ce – Wiktor Świątek, Marcel Witkowski, Konrad Szymański;

Wyróżnienia : Magdalena Sobecka, Martyna Karpała, Dominik Mania, Alicja Piątek, Szymon     Misiewicz, Julia Momot, Miłosz Wojcieszak, Jonatan Klusek, Fabian Adamczyk.

W kategorii klas IV-VI przyznano dwa wyróżnienia. Otrzymali je Łukasz Wasilewski i Aleksandra Firsiof. Wszyscy otrzymali, z rąk pana dyrektora, nagrody rzeczowe.

Po ogłoszeniu wyników uczniowie klasy II zaśpiewali piosenkę pt. Sałatka jarzynowa”. Na koniec zabrał głos dyrektor szkoły, pan Piotr Kielan, który pogratulował zwycięzcom oraz podziękował nauczycielom i uczniom za udany dzień promujący zdrowie. Po apelu dzieci rozeszły się do klas na  degustację przygotowanych przez siebie kanapek i sałatek. Mamy nadzieję, że będą już pamiętać o tym, że „śniadanie” to najważniejszy posiłek dnia, dzięki któremu mają energię do nauki i zabawy oraz lepiej koncentrują się na lekcjach.

Dziękujemy rodzicom, którzy pomogli w przeprowadzeniu tego wyjątkowego dnia.

Organizatorzy:

Sławomira Głuchowska

Andżelika Gnaś

20151106_100857 20151106_101420 20151106_101516 20151106_101536 20151106_101615 20151106_102001 DSC09035 DSC09041 DSC09061 DSC09063 DSC09066 DSC09079 DSC09091 DSC09101

Jesienna surówka klasy II.

Realizując w październiku tematykę ,,Wiem, co jem” uczniowie klasy II poznali nową piramidę zdrowego żywienia. Nauczyli się, co oznaczają poszczególne jej poziomy, których produktów mogą jeść więcej, a których powinni unikać.Dowiedzieli się, że należy pamiętać o aktywności fizycznej oraz dostarczaniu organizmowi 2 litrów wody w ciągu doby. Poznali wartości odżywcze warzyw i owoców Pracowali z konkretnymi okazami wykorzystując wszystkie swoje zmysły (miały okazję do dotykania ich, smakowania, wąchania, kosztowania). Poznały tematyczne zabawy ruchowe m.in. „Sałatka owocowa”. Śpiewały piosenkę pt. „ Sałatka jarzynowa”. Jednak największą radość sprawiła im zapowiedź wychowawcy, że będą miały okazję samodzielnie przygotować jesienną surówkę.Uczniowie zapoznali się z przepisem, dobrali się w grupy i rozdzielili pomiędzy siebie porzebne produkty i przybory kuchenne.W środę, dnia października, przynieśli do szkoły potrzebne na syrówkę warzywa i przyprawy. Przygotowli się do zajęć tzn. ubrali kuchenne fartuszki, rozłożyli niezbędne akcesoria, ustalili wspólnie poszczególne etapy pracy oraz przypomnieli o konieczności zachowania bezpieczeństwa podczas kulinarnych działań . Po czym przystąpiili do ich realizacji. Pracowali w swoich grupach , przy dżwiekach muzyki, bardzo zgodnie i efektywnie , pamiętając o higinie podczas przygotowywania posiłków. Po zakończeniu pracy przy surówce, posprzątali i udekorowali swoje stoły kolorowymi serwetkami Po pozytywnej ocenie nauczyciela, przystąpili do degustacji swoich surówek. Ich miny świadczyły o tym, że im one bardzo smakowały. Każdy część swojej surówki zapakował do pojemnika, aby mogli skosztować jej rodzice. Cieszę się, że moi uczniowie mogli praktycznie zastosować poznane zasady zdrowego odżywiania. Myślę, że zapał z jakim pracowali, potwerdza, że warto częściej organizować dla uczniów podobne lekcje, Już niedługo dzieci będą miały okazję samodzielnie sporządzić w klasie „ zdrowe śniadanie’. Liczę na to, że będzie to kolejna udana i ciekawa lekcja w ramach edukacji zdrowotnej oraz programu „ Owoce i warzywa w szkole”.

Wychowawczyni klasy II:

Sławomira Głuchowska.

20151021_111815 20151021_111823 20151021_111828 20151021_111834 20151021_111912 20151021_111919 20151021_120733 20151021_120753 20151021_120801 20151021_120825 20151021_120844 20151021_120858 20151021_120909 20151021_120933 20151021_121028 20151021_121137 20151021_121222 20151021_121307 20151021_121313 20151021_121319 20151021_121329 20151021_121337 20151021_121537 20151021_121905 20151021_122719